Одштампајте ову страницу
Београд-Планска градња на пола територије
07 мар 2016
Вести

Београд-Планска градња на пола територије

Два најважнија планска документа су тема Скупштине Београда, а Фолић каже да су ти планови у припреми од 2009. године и да је циљ њиховог усвајања отварање врата за инвестиције у свим областима, завршетак инфраструктуре, али и посебан допринос односу према животној средини и томе да се Београд развија плански иу складу са највишим стандардима.

Иако су планови били пред усвајањем пре две године, ми смо изашли у сусрет захтеву великог броја грађана, инвеститора, али и министарства да се план још једном ревидира. У међувремену је дошло и до промене зоне заштите водоизворишта, чиме се отворила могућност за планску урбанизацију два велика градска подручја, Макишког поља и Борчански стране уз Пупинов мост, за које планирамо да покренемо израду детаљних планова убрзо након усвајања ГУП-а и ПГР-а - навео је Фолић.

 

План је још једном прошао контролу и институцију јавног увида, чиме се остварила додатна могућност да градјани и инвеститори изврше увид у планове и дају сугестије и примедбе. Пристигло је око 1.500 примедаба, а ми смо их кроз стручну контролу размотрили и уважили све што је било могуће, истакао је Фолић.

 

Према његовим речима, основна предност овог плана је што ће према њему моћи плански да се гради на око 50 одсто територије града, што до сада није био случај. За 25 процента територије планови су већ у изради, а за преостале делове треба да се донесу одлуке.

 

Веома је важно да се у периоду након усвајања новог ГУП-а и ПГР-а донесе низ нових одлука о изради планова детаљне регулације за она подручја за која то још није учињено, а преко јавног увида и комуникацијом са грађанима увидели смо да је за нека подручја то ургентно, као што су подручје уз трасу унутрашњег магистралног прстена, делови Мирјам уз трасу СМТ-а и Бајдине, део Кумодража и подручје око нове Кумодрашке, Ада Хуја, Макишка поље иу Сурчину зона аеродрома са околином, чиме ће се коначно дефинисати зона заштите - објаснио је Фолић.

Неки од већих планова који су у фази усвајања су, додао је главни урбаниста, и планови за Јајинце, Крњачу, Батајницу, савску и језерску терасу.

 Усвајањем ових планова у току ове године знатно ће се повећати планска покривеност градјевинског подручја. Комисија за планове заседа минимум два пута недељно, а у процедури стручне контроле и јавног увида ГУП-а и ПГР-а радило се готово свакодневно. Као резултат имамо да смо у непуне две године рада потпуно покренули усвајање планских докумената и упутили на скупштинско усвајање готово 100 планова детаљне регулације - каже Фолић.

 

У овој области, додао је, више не постоји уско грло јер смо дошли до тога да сви планови који су спремни за комисију излазе на прву следећу.

Наставићемо да радимо пуном снагом, а све добре идеје и иницијативе су добродошле и врата су увек отворена јер је данашња политика града и градоначелника да се, када је год то могуће, изадје у сусрет грађанима и инвеститорима јер је то важно за развој Београда и бољи живот његових грађана - закључио је Фолић.

 

 

Извор Тањуг 

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux