slideshow

Блог

Актуелности

08 мар 2016
Вести

Београд- Усвојен Генерални урбанистички план, нове индустријске зоне

Одборници Скупштине града усвојили су Генерални урбанистички план (ГУП), којим су предвиђене нове индустријске зоне, у којима ће град највише инвестирати и које треба да служе за подстицај нових инвестиција у Београду. Површина територије коју покрива ГУП је већа од 77.000 хектара.

Према ГУП-у, одређени су простори од посебног интереса за град, који су дефинисани као будући велики градски пројекти, а међу њима Савски амфитеатар са бродоградилишта, Београд на води, Блок 65 на Новом Београду, Ада Хуја, Мостарска петља, Привредне зоне уз обилазницу на делу Батајница-Добановци, Војни комплекс у Сурчину.

Планом су предвиђене нове привредне зоне - уз Северну тангенту и Панчевачки пут, железнички чвор Прокоп, Обилазница, Бубањ поток-Винча са новим мостом преко Дунава.

Урбанистичке мере заштите животне средине су уграђене у планска решења која доноси нови ГУП, а посебно се регулише нова санитарна депонија "Винча".

Територија у оквиру ГУП је подељена у 20 просторних целина за које су урађени Планови генералне регулације (ПГР), који се израђује у два планска документа која обухватају целине 1-19, док је целина 20 урађена посебно.

План генералне регулације за целине 1-19 обухвата централне градске општине Стари град, Врачар, Савски венац, Вождовац, Нови Београд, Земун и Сурчин.

План за целину 20 обухвата грађевинско подручје делова општине Палилула на левој обали, Звездару, део Вождовца и Гроцку. Усвојени су и планови генералне регулације насеља Рипањ.

 

Извор Тањуг 

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux