Одштампајте ову страницу
Турска мистрија опет бржа од српске
04 апр 2016
Вести

Турска мистрија опет бржа од српске

Од најава да ће српске грађевинари преузети део послова које су до санкција радили Турци у Русији, остаће по свему судећи, само - пуста жеља.Док се наши неимари организују, Турци су успели да поново договоре нове послове са Русима па ће и даље да раде на великим и важним објектима. Власти у Москви су после рушења њиховог авиона у Сирији дозволиле турским грађевинарима да заврше започета здања, али наложиле да затим напусте Русију и врате се кући. Њихова одлука је, међутим, тихо промењена, па је шест великих турских компанија опет добило шансу да закључују и нове уговоре.

Највећа турска грађевинска фирма "Ренесанс констракшен" ће, уз дозволу врха руске власти, градити путнички терминал Б на међународном аеродрому Шереметјево у Москви. Руска влада је дала "зелено светло" и руским гигантима да на својим градилиштима могу да ангажују турске грађевинаре. То је дозвољено "Гаспрому" и другим нафтним компанијама међу којима је и она која припада једном од најбогатијих људи у Русији Владимиру Потањин.

На службеном владином сајту појавила се информација да се дозвољава рад у Русији и "Хазинедарлоглу Рус Турк констракшен" која је градила главни офис "Јукоса" као и објекте на Красној Пољани у Сочију. Ова турска компанија у Русији ради од 1992, а познато је да је градила за "Гаспром" хотеле и спортске објекте у Сочију, као и објекте Потањина.

Један од наших најугледнијих грађевинара у Русији Десимир Међовић, који је пред Олимпијаду у Сочију градио 7 хотела управо за компанију Потањина каже да није ништа чудно што Руси поново ангажују Турке. Велике турске фирме, како каже, имају подршку својих банака и државе и могу да понуде боље услове. Сада иду и са нижим ценама, само да би остали на највећем тржишту на свету.

- Ако заиста желимо да се из Србије ангажује већи број грађевинара у Русији морамо организовано да наступимо уз потребну помоћ државе - каже инжењер Милун Мишковић, који има вишегодишње радно искуство у Русији. - Без тога су све приче пусти снови. Већина компанија чији су власници Срби у Русији реално не може да добије велики посао већ може да буде само подизвођач.

Русија је приморана да ангажује стране грађевинске компаније, јер су бројне домаће фирме пропале. Лане је банкротирало 2.700 грађевинских компанија, пет пута више него 2014. године. Од укупне суме дуговања у Русији око 16 одсто отпада на грађевинаре. Све то може да утиче на кашњења у градњи планираних објеката.

 

 

Извор Новости 

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux