slideshow

Блог

Актуелности

27 јул 2015
Вести

Ниче шест трака кроз Шумадију

НАЧИЧКАНИ булдожери на брду у селу Пепељевац дневно потроше чак 10 тона горива. Са ове локације се у току 24 сата у око 90 камиона, који направе укупно 1.000 тура, утовари  око 17.000 кубика материјала, који се уграђује у насипе првих километара ауто-пута од Лајковца до Љига. Изградњу шест трака у дужини од 24 километра, на овом делу Коридора 11, кинески "Шандонг", као носилац посла, поверио је нашем "Енергопројекту". И на више од плус 40 Целзијуса ради се пуном паром. У три смене. Ангажовано је између 250 и 300 радника дневно и више од 150 тешких грађевинских машина.

 

 

У "Енергопројекту", нашој најеминентнијој инжењеринг и грађевинској компанији, не крију задовољство због обима радова, које коначно изводе у својој земљи. Ангажовани су на готово свим пројектима, који се финансирају из билатералних кредитних аранжмана. Укупно - послови вредни више од 220 милиона долара. Уз Кинезе, на Коридору 11 посао им је поверио и азербејџански "Азвирт", где наши неимари граде тунел "Шарани". Из руског кредита граде доњи строј другог колосека на прузи Београд - Панчево. Такође, изводе радове и у будућој главној београдској станици у Прокопу.

- У Србији сада радимо много више него што је то био случај претходних година - каже за "Новости" Владимир Миловановић, генерални директор "Енергопројекта". - То је последица веће инвестиционе активности у Србији. Деоница од Лајковца до Љига уговорена је крајем прошле године, а пуним темпом кренули смо после априлских киша, и до данас смо урадили огроман посао. Надокнадили смо пропуштено, а у овој фази радова можда ћемо успети и да скратимо планиране рокове. Напали смо трасу на великом броју позиција. Раде се земљани радови, али и мостови, водопропусти, тунел "Бранчићи"...

Миловановић каже да је градилиште покривено потребном механизацијом, а да је "Енергопројект" ангажовао и четири главна подизвођача, а то су конзорцијуми домаћих фирми.

- На овом послу са Кинезима успели смо да уговоримо коректну цену и за нас и за наше подизвођаче - истиче Миловановић. - Овакви послови су једини начин да се грађевинска оператива врати на пут опоравка. Температуре јесу високе и врло је напоран и рискантан посао, али је безбедност на раду на првом месту. Поштују се мере заштите, људи су нам најважнији ресурс.

Како истиче наш саговорник, цело подручје на овом делу Коридора 11 је водоплавно, тако да су потребне велике количине материјала само за насипе да би се ауто-пут попео до планиране коте.

На ова 24 километра ће бити уграђено само у насипе 1,7 милиона кубика разних материјала плус 500.000 кубика дробљеног каменог агрегата. До сада је уграђено више од 400.000 кубика у насипе који су "нападнути" на девет километара будућег ауто-пута.

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux