slideshow

Блог

Актуелности

28 јул 2015
Вести

Саопштење Инспектората за рад у вези са радом на отвореном у време високих температура

Инспекторат за рад Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања апелује на послодавце да за време трајања високих спољних температура, изнад 36°C, а нарочито у периоду од 11 до 16 часова, уколико то дозвољава процес рада, организују рад на отвореном тако да се избегне обављање тешких физичких послова и излагање запослених директном сунчевом зрачењу.

Послодавци су дужни да примењују Закон о безбедности и здрављу на раду и подзаконске прописе, односно да обезбеде запосленом рад на радном месту и у радној околини у којима су спроведене све мере безбедности и здравља на раду. 
Мере које су послодавци дужни да примењују при раду на отвореном при високим температурама су организационе, техничке, здравствене, промена режима рада и друго, што у пракси подразумева честу замену запослених за обављање послова на отвореном, чешће паузе уз обезбеђивање великих количина воде и безалкохолних напитака, обезбеђивање простора у коме запослени могу да се склоне од сунца и расхладе, обавезно давање информација запосленима о опасностима по здравље због излагања високим температурама, упознавање запослених са симптомима болести проузрокованих високим температурама, обезбеђивање и пружање прве помоћи уколико дође до здравствених проблема запослених и др.
Инспекторат за рад, у време високих температура, указује послодавцима на значај примене свих превентивних мера везаних за рад на отвореном. Инспектори рада ће на терену деловати пре свега превентивно и саветодавно, и то нарочито код послодаваца који изводе радове на отвореном – на градилиштима и у делатности пољопривреде, а у циљу контроле примене мера безбедности и здравља на раду којима се елиминише ризик по здравље запослених.

 

 
Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux