slideshow

Блог

Актуелности

04 авг 2015
Вести

Српским фирмама део иранског колача

Већ почеле припреме за повратак наших привредника на тржиште Ирана. Шанса за " Енергопројект", "Ратко Митровић","Мостоградњу", "Планум", "Путеве Ужице"...

 

ЗА наше грађевинаре отварају се нова врата на истоку. После укидања међународних санкција, које су уведене 2006. године, Исламска Република Иран ће сасвим сигурно бити огромно тржиште са интензивним развојем и инвестицијама у свим секторима инфраструктуре, индустрије и изградње стамбених и јавних објеката. Процена је да ће само у периоду од наредних десет година, како каже Владимир Миловановић, генерални директор "Енергопројекта", инвестиције у Ирану износити око 600 до 800 милијарди долара. Део тог "колача" могао би да припадне и нашим фирмама.

 

Земља која поседује највећа налазишта природног гаса на свету, четврте светске резерве нафте, налази се међу петнаест држава најбогатијих рудама и минералима и има више од 80 милиона становника, а при томе има пријатељске билатералне односе са Србијом, свакако је пословно веома интересантна.

- "Енергопројект" је у претходном периоду остварио извесне пословне контакте са неким компанијама из Ирана и разматра најпогоднији модел наступа, с обзиром на то да се на овом тржишту тешко можемо ослонити на домаћи банкарски систем и правити амбициозније планове - наводи Миловановић. - Србија никако не успева да формира Развојну банку Србије, која би помогла наступу српских компанија у иностранству, па због тога пословање "Енергопројекта" у иностранству захтева опсежне припреме за наступ на свим тржиштима, посебно новим, какав ће бити Иран. Желимо да искористимо наша знања и пословно искуство стечено у многим земљама Блиског истока и на другим тржиштима и реализујемо дугорочније пословање на тржишту Ирана.

Према речима Горана Родића, потпредседника Грађевинско-индустријске коморе Србије, велике радове Иран планира на ревитализацији постојећих иригационих система, брана и масовну изградњу станова. Обнављаће се путеви, пруге, мостови, а градиће се и нова фабричка постројења и болнички комплекси.

- За овако велика улагања наше фирме су имале контакте са иранским инвеститорима - наводи Родић. - Уз "Енергопројект" шансу у овој азијској земљи имају и ”Ратко Митровић”, "Мостоградња", "Планум", ЗГОП, "Путеви Ужице", "Јединство Ужице", Саобраћајни институт ЦИП, "Јарослав Черни" и друга наша предузећа. Наша оператива, са капацитетима које сада има, могла би у Ирану годишње да реализује послове вредне и до милијарду долара.

Пре три деценије, како наводи Родић, осим "Енергопројекта" на тржишту Ирана били су присутни "Генекс", "Интерекспорт" као и фирме из БиХ, Хрватске и Македоније.

- Још постоје контакти и тржиште Ирана је веома интересантно посебно у делу производње намештаја, пољопривредних производа, папира и целулозе, пружање инжењерских и консалтинг услуга. Посебно је било интересантно подручје за наше фирме као што је "Ентел" и пројектантске куће, које би у кратком периоду могле да уговоре озбиљне послове.

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux