slideshow

Блог

Актуелности

08 дец 2015
Вести

Београд: Аутобуси у Блоку 42 већ до краја 2017?!

Међуградски и међународни саобраћај биће комплетно пребачен на Нови Београд. Измештање у две етапе, возила привремено код "Бувљака".

 

Селидба "Ласте" и Београдске аутобуске станице биће реализована у наредне две године. И док ће БАС сачекати изградњу новог објекта током 2017, "Ласта" ће морати раније да "одлети" са савског приобаља. Догодине ће је привремено изместити на плато "Паркинг сервиса" на Новом Београду, а после ће се наћи под кровом новог објекта који ће објединити аутобуску и железничку станицу.

 

- Привремено решење на садашњем паркингу "Паркинг сервиса" подразумева минимум неопходне инфраструктуре како би станица функционисала - каже први градски урбаниста, Милутин Фолић. - Нова Главна аутобуска станица која ће интегрисати "Ласту" са осталим аутобусима почиње да се гради следеће године, а биће завршена до краја 2017.

"Ласта" и БАС биће измештени на нову заједничку у Блоку 42 на Новом Београду.

- Та локација је планирана Генералним планом још пре неколико деценија и коначно смо у могућности да изместимо међуградски аутобуски саобраћај из центра престонице и значајно смањимо гужве и загађење - објашњава Фолић. - Прошле године спроведен је архитектонски конкурс на коме је као победничко решење усвојен пројекат професора Милана и Владе Лојанице који су својим решењем интегрисали аутобуску и железничку станицу "Нови Београд".

Нова станица биће лако доступна свим видовима градског превоза с обзиром на то да се налази и на траси "БГ воза" и да ће, како најављује главни урбаниста, профункционисати и трамвај преко Моста на Ади.

-С обзиром на то да се ради о привременом решењу, договор са "Ластом" је да се искористи постојећи плато "Паркинг сервиса" и уз пар мањих интервенција доведе у функционално стање. Цена нове аутобуске станице, која ће се градити, биће позната по завршетку израде комплетне техничке документације и постоји могућност да се она ради у јавно-приватном партнерству. Заинтересованост је исказало неколико инвеститора, јер се уз станицу добија могућност за изградњу већег броја комерцијалних квадрата.

СРЕЂИВАЊЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ

КОМПЛЕКС нове аутобуске и железничке станице у Блоку 42 обухвата и простор популарног "Бувљака", који ће као што је и раније најављивано, по свему судећи, бити расељен. У оквиру целог комплекса планирана је интеграција трговачко-пословних садржаја.

 

-Град ће извести радове када је у питању измештање и опремање новог терена инфраструктуром - каже Фолић.

"ЛАСТА" ЧЕКА СЕЛИДБУ И - НОВЕ ЛИНИЈЕ

У "ЛАСТИ" тврде да су спремни за пресељење Аутобуске станице. Иако за сада још ништа није утаначено, кажу да уколико Град одлучи да ову причу реализује, могуће је то извршити и до краја године.

- Нема ни неког великог посла ту, нити су потребне велике паре. Још се нисмо договорили о финансирању премештања станице, али део ће свакако финансирати Град, а део ми, онолико колико будемо могли - кажу у "Ласти". - Планирано је да на Новом Београду, код "Бувљака" буде лоцирана станица овако како сада изгледа и да на њој буду перони за доласке и поласке аутобуса за међуградски саобраћај. А да се за аутобусе који превозе путнике на приградским линијама, направе окретнице попут оне на Бановом брду, Шумицама, Богословији...

Извор: Новости

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux