slideshow

Блог

Актуелности

21 дец 2015
Вести

Град Београд обjавио тендер за надзор радова на Славиjи

Град Београд jе у сарадњи са Eвропском банком за обнову и развоj (EБРД) обjавио тендер за надзор радова на Славиjи, док су очекивања да ће до 15. jануара бити обjављен тендер за извођача радова, наjавио jе данас градски менаџер Горан Весић.

Oн jе прецизирао да ће радови на уређењу Tрга Славиjа почети у другоj половини априла, одмах после Београдског маратона и предвиђено jе да траjу 155 дана, саопштила jе Служба Града Београда за информисање.

 

Реконструкциjа би, према његовим речима, могла да буде готова до септембра, а Град Београд ће стимулисати бржи завршетак радова посебним бонусима.

Предвиђени су и пенали за кашњење, док ће извођачи морати да користе поуздане машине и да раде од 06 до 22 сата, а моћи ће да раде и током ноћи, истакао jе Весић и подсетио да дневно на Славиjи прође око 80.000 пешака и три пута више возила.

"Зато реконструкциjа овог трга мора да буде урађена максимално брзо уз наjбољи квалитет радова. Славиjа више неће бити хаотична саобраћаjница, већ модеран трг, с уређеним саобраћаjем. Хаос око кружног тока замениће приjатно окружење оплемењено зеленилом и фонтаном, а привремени обjекти и неугледне зграде биће збрисани", рекао jе Весић.

"Заjедно са Славиjом нови сjаj добиће и Булевар ослобођења, чиме ће читава траса популарне "деветке" бити потпуно обновљена и спремна за модерниjе трамваjе. Tакође jе у Булевару предвиђена и бициклистичка стаза", наjавио jе Весић за Блиц.

Oн jе истакао да ће будућа фонтана, коjа ће доминирати у центру кружног тока, бити наjвећа у Београду и коjа ће током ноћи мењати боjе, док ће споменик Димитриjа Tуцовића бити премештен на будући плато испред Народне банке Србиjе.

Споменик ће, како jе прецизирао, бити смештен тик уз Улицу краља Mилутина, коjа ће постати важна пешачка рута уз нови парк на месту оронулих зграда, коjе се руше.

Oвим путем ће и трамваjска станица у Немањиноj бити повезана са тролеjбуском у Kраља Mилана, указао jе Весић.

"Планирано jе да саобраћаj непрекидно тече кроз кружни ток. Возила се неће заустављати због пешака или jавног превоза, jер ће сва стаjалишта или прелази бити удаљени од 50 до 100 метара од самог трга. Према студиjи коjу jе радио Саобраћаjни факултет, тиме се добиjа исти ефекат као са подземним пролазима од коjих се одустало jер jе проjекат предвиђао да буду веома уски", навео jе градски менаџер.

Oн jе закључио да ће извођач радова бити контролисан сваког дана и да се неће дозволити пропусти какви су направљени током реконструкциjе Воjводе Степе, наведнео jе у саопштењу.

Извор: Танјуг

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux