slideshow

Блог

Актуелности

23 сеп 2015
Вести

Предлога закона о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство и њиховоj заштити, од jуче у скупштинскоj процедури

У Србиjи не постоjи jединствена и свеобухватна евиденциjа о броjу и структури запослених на привременом раду у иностранству, а процене Управе за диjаспору Mинистарства спољних послова говоре да у Русиjи "на црно" ради око 15.000 држављана Србиjе.

Kако jе наведено у образложењу Предлога закона о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство и њиховоj заштити, коjи jе од jуче у скупштинскоj процедури, евиденциjа о држављанима Србиjе коjи раде у Русиjи не постоjи, jер у тоj земљи бораве као туристи.

 

У Србиjи не постоjи jединствена и свеобухватна евиденциjа о броjу и структури запослених на привременом раду у иностранству, нити о томе у коjе су земље запослени упућени, у коjим местима и код коjих послодаваца раде, каже се у образложењу тог акта, коjи jе парламенту на усваjање послала Влада Србиjе. Препоставља се да је реалан броj упућених из Србиjе на привремени рад у иностранство десетоструко већи од званичних података коjима располаже Mинистарство за рад, запошљавање, борачка и социjална питања.

Наjвећи броj упућених запослених jе у сектору грађевинарства, а са отварањем тржишта Србиjе према страним инвеститорима и мултинационалним компаниjама, поjавили су се и нови облици упућивања коjи нису препознати важећом законском регулативом, као што jе на пример међукомпаниjско кретање.

Предложеним актом посебно jе уређена заштита малолетних лица, тиме што се забрањуjе упућивање запослених млађих од 18 година, осим када jе законом другачиjе одређено, а забрањено jе и уступање запослених страном лицу ког кога jе упућено на рад или неком другом страном лицу.

Поред осталог, предложеним актом jе предвиђено да период упућивања може да траjе до 12 месеци са могућношћу продужења, ако законом или међународним уговором ниjе другачиjе одређено. 

Предлог закона, поред осталог, превиђа и да jе послодавац дужан да запосленом кога упућуjе на привремени рад у иностранство обезбеди здравствено, пензиjско и инвалидско осигурање и осигурање за случаj незапослености, безбедност и здравље на раду, смештаj, исхрану и локални превоз за долазак и одлазак са рада, зараду и припрему за упућивање на привремени рад.

Са друге стране, олакшава се послодавцима процедура обавештавања Mинистарства, скраћени су рокови за подношење обавештења о упућивању, смањена jе документациjа, а користе се и подаци коjе послодавци већ приjављуjу Централном регистру обавезног социjалног осигурања, тако да им се омогућава брзо и ефикасно обавештавање Mинистарства о упућивању запослених, на прописаном обрасцу и достављањем уверења из Централног регистра о запосленима коjи су упућени на привремени рад у иностранство.

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux